Editarea este prima sarcină care ar trebui să fie efectuată după terminarea primei schiţe a unui text sau a unei lucrari de licenta. Aceasta implica verificarea conţinutului pentru a vă asigura că ideile sunt exprimate clar şi logic şi ca forma întreagă a sa este coerenta şi cu semnificaţie.

Corectarea implica verificarea textului în cele mai mici detalii după stadiul de editare, pentru a detecta erorile de punctuaţie, ortografie, gramatică şi de format.

Importanţa celor două sarcini este demonstrată de către faptul că industria publicistică şi de tipărire angajează diverse persoane care sunt responsabile special cu fiecare din ele.

Înainte să începi
Editarea necesita analiza atentă şi gândire critică, iar corectarea presupune o atenţie foarte mare faţă de detalii. Astfel, acestea nu sunt sarcini care pot fi făcute în graba sau care să fie strâmtorate între alte sarcini.

Este esenţial să îţi dedici suficient timp şi concentrare amândurora, iar starea de spirit pentru acest lucru este foarte important.

Programează-ţi o perioadă de timp pentru a te dedica doar pentru editare şi corectare şi găseşte un mediu în care poţi să fii singur şi liber de orice fel de întreruperi şi distragere a atenţiei.

Înainte să începi, asigură-te că este într-o stare relaxată, fără alte priorităţi care sau griji care să îţi fure gândurile. Stai la un birou curat şi ordonat, care să aibă doar lucrurile de care ai nevoie pentru realizarea sarcinii.

Ca şi în cazul oricărei sarcini, ia pauze în mod regulat pentru că nu este posibil să stai concnetrat pentru perioade prea lungi de timp. Nu edita sau corectă pentru mai mult de jumătate de ora odată fără a lua o pauză. Poţi să stai chiar şi doar câteva momente pentru a le oferi ochilor tăi o odihnă de la text.

După cum am menţionat şi anterior, editarea necesita concentrare asupra conţinutului textului. Ţelurile principale sunt verificarea textului pentru:
– Un flux logic al ideilor
– Coerenta şi consistenţă
– Formează un întreg cu semnificaţie
– Este precis din punctul de vedere al informaţiei oferite
– Are un ton adecvat
– Este concis
– Îşi prezintă scopul în mod clar
– Este orientat spre cititor / publicul ţintă.

Servicii de Editare (lucrare de licenta diploma grad)