Când vine vorba de rezumate, apar rapid multe întrebări: Când scrieți chiar un rezumat? Pentru ce este important? Și mai presus de toate: cum scrieți un rezumat? Iată de ce ar trebui să scrieți rezumate, cum să le scrieți și de ce sunt o parte atât de importantă a studiilor dvs. Vi se vor oferi câteva sfaturi și trucuri pentru acest lucru. Iată un mic ghid care va face scrierea rezumatelor sigură și ușoară.

Când scrieți un rezumat?
Redactarea unui rezumat merită întotdeauna. Chiar dacă nu ți se cere: practică rezumarea a ceea ce ai auzit sau citit în propriile tale cuvinte. Vă puteți aminti lucrurile mai repede și puteți recupera cu ușurință ceea ce ați învățat când aveți nevoie de el. Fie înainte de a susține prezentări, pentru a scrie temele sau pentru a studia pentru un examen: chiar și atunci când scrieți rezumate, înțelegeți rapid dacă ați înțeles de fapt textul.

Scrierea unui rezumat este deosebit de utilă atunci când studiezi pentru un examen . El constituie baza temei. Deci, nu trebuie să vă chinuiți prin note lungi de la diferite cursuri, ci să aveți doar ceea ce trebuie să învățați.

Rezumatul ar trebui să servească drept suport . Este important să scrieți doar cele mai importante lucruri într-un rezumat; puteți urca de-a lungul acestuia și vă puteți lăsa înapoi dacă există încă ambiguități în timpul învățării.

Primul lucru de făcut este să colectați materialul de învățare. Este important să nu începeți să scrieți până nu aveți toate informațiile. Înainte de a scrie: Structurați materialul și creați o imagine de ansamblu care vă poate ajuta să învățați. Stabiliți prioritățile și lăsați deoparte ceea ce nu este important.
Fixați-vă accentul pe anumite puncte. O listă de verificare cu termeni tehnici, definiții și numere vă va ajuta să țineți evidența. Numai când aveți totul împreună ar trebui să începeți să scrieți rezumatul. Utilizați nume corecte și un limbaj clar, astfel încât ceea ce ați învățat să se potrivească perfect în capul dvs. și să vă fie mai ușor să vă amintiți la examen.
Apropo : puteți, de asemenea, să încărcați rezumatele dvs. pe diferite platforme de învățare și să primiți recompense .

Cum scrieți un rezumat?
Înainte de a scrie un rezumat, luați notițe ale textului pe care doriți să îl rezumați. Notează subiectul care trebuie abordat. Vedeți textul dintr-o privire, aflați subiectele principale și vedeți despre ce este textul. Nu faceți greșeala de a lua notițe la prima lectură. Ar trebui să începeți să scrieți doar în a doua sau a treia rundă.

Începeți rezumatul cu o introducere: aici sunt evidențiate principalele subiecte și cele mai importante aspecte ale textului. Deci, cei care vă citesc rezumatul vor ști la ce să aibă grijă chiar de la început. În partea principală vă ocupați de explicația subiectelor principale. Desigur, le luați din text sau din originalul care urmează a fi tratat. De asemenea, este important să folosiți titlul textului. Astfel, puteți atribui ulterior versiunea scurtă originalului și puteți ști despre ce text ați scris.
Nu fi prea rigid cu textul original. Deși un rezumat ar trebui, desigur, să reflecte ceea ce este în original, ar trebui să fie totuși un text pe care l-ați creat. Scrieți doar ceea ce este de fapt important.
Dacă scrieți rezumatul pentru alții, de exemplu pentru un curs la universitate, este important să nu aveți nevoie de cunoștințe. Chiar dacă colegii voștri ar trebui să știe și să poată folosi anumiți termeni: explicați-i din nou. Acesta este singurul mod în care versiunea scurtă îi ajută pe toți în curs. Explicați tot ceea ce credeți că este important și nu uitați că un rezumat trebuie să transmită esența textului într-un mod ușor de înțeles.
Limbajul abstractului trebuie să fie clar și concret
Cei care citesc rezumatul nu ar trebui să aibă întrebări deschise și ar trebui să înțeleagă limba dvs. cu ușurință și bine. Mai degrabă, descrieți faptele și lăsați un limbaj înflorit și desfrânarea.

Sfat : dacă scrieți un rezumat în limba engleză , asigurați-vă că introduceți cititorul în text.

Nu vă aduceți propria opinie într-un rezumat!
Rezumatul este de fapt folosit doar pentru a reproduce un text. Chiar dacă nu sunteți de acord, ar trebui să o lăsați deoparte și să nu o clarificați. De exemplu, dacă rezumați un discurs sau o altă scriere, dar aveți o opinie complet diferită: fiți încă factuali. La urma urmei, versiunea scurtă nu ține de părerea ta, ci de cea a textului. Autorul textului ar trebui să aibă o auzire mai bună. Trebuie să fie clar în rezumat ce fel de părere își asumă.

Nu utilizați citate directe în rezumat
Chiar și după ce credeți că un citat ar putea fi o reprezentare excelentă a ceea ce se spune, ar trebui să încercați în continuare să vă folosiți propriile cuvinte. Încordarea cotațiilor nu este un rezumat bun. Reproduceți mai degrabă conținutul textului sau originalul în propriile cuvinte.

Construiți textul cronologic
Chiar dacă rezumatul nu intenționează să fie o reproducere directă a ceea ce a fost citit, este totuși important să rămânem la text cronologic. În acest fel, dacă ceva este încă de neînțeles pentru ei, colegii tăi studenți pot vedea în textul original unde te afli în versiunea ta scurtă. Ordinea rezumatului trebuie să se potrivească cu originalul.

Prima dată când scrieți un rezumat, este o idee bună să primiți ajutor de la colegi sau din alte surse . Mulți dintre colegii tăi studenți au scris deja un rezumat și cu siguranță vor fi bucuroși să ți-l furnizeze. Deci, puteți vedea cum au abordat alții această sarcină.

Rezumat: De la treburile casnice la cărți