Corectura unei lucrări de licenta poate fi factorul determinant în obţinerea locului de muncă dorit, obţinerea unei note bune la şcoală sau facultate, cât şi pentru comunicarea eficienţa cu o altă persoană. Corectura te ajuta să îndepărtezi erorile făcute din neglijenţa în timpul scrisului şi îmbunătăţesc eficacitatea generală a mesajului. În timp ce îţi corectezi muncă, citeşte cu atenţie textul şi împărtăşeşte-l şi cu o altă persoană pentru a primi şi o altă părere.

Ortografia şi vocabularul. Greşelile de ortografie pot distrage atenţia şi pot schimba semnificaţia textului. Pot şi să dea impresia că te-ai grăbit în timpul scrierii fără a avea timp să îţi reciteşti lucrarea. Corectura îţi permite să identifici erorile ortografice, de exemplu amestecarea unor cuvinte care au semnificaţie diferită însă mod similare de scriere şi ajuta şi la identificarea termenilor care se repeta prea mult. Dacă eşti de părere că foloseşti un cuvânt prea mult în text, cauta sinonime pentru a diversifica limbajul.

Gramatica. Gramatica neadecvată – de exemplu fragmente de propoziţii sau propoziţii care se intercalează – au impact negativ asupra clarităţii textului. Astfel, cititorul va deveni confuz şi nu va putea înţelege mesajul general al textului. Una dintre soluţiile care pot ajuta la evitarea aceste i probleme este citirea textului cu voce tare pentru că astfel vei auzi fluxul cuvintelor şi vei putea identifica mai bine dacă lipseşte o parte a propoziţiei sau dacă aceasta este prea lungă.

Structura. Corectura unei lucrări de licenta îţi permite şi să evaluezi dacă lucrarea ta are o structură organizată şi completă. Se recomandă că scriitorii să verifice dacă paragrafele lor au obiectivul bine definit şi dacă lucrarea în sine se adaptează acestui obiectiv. De exemplu, în cazul unui eseu trebuie să verifici introducerea, corpul lucrării şi concluzia.

Evaluarea de către o altă persoană

Aceasta se referă la împărtăşirea textului unei lucrari de licenta cu o altă persoană pentru că aceasta să fie corectata şi editata. O modalitate excelentă de a identifica erorile şi inconsistentele pe care nu le poate vedea scriitorul este împărtăşirea lucrării cu oamenii noi care pot vedea diferit. În cazul unui eseu de exemplu, o persoană din afară poate determina dacă eseul este întortocheat, dacă lipsesc legături importante între teme, dacă lipsesc dovezile concrete sau dacă teza pe care se bazează lucrarea este difuză. În cazul unui e-mail sau a unei scrisori, o altă persoană poate identifica dacă tonul şi conţinutul acesteia sunt adecvate pentru publicul ţintă.

La ce se referă corectura (examinarea unui text pentru eliminarea greşelilor)